Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Μετά τον Δαρβίνο, θα έρθει η σειρά και του Νεύτωνα;


πηγή http://www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=59777&lngDtrID=102

Με την ιστορική ετυμηγορία του στην υπόθεση «Εντουαρντς εναντίον Αγκουιλαρ» το 1987, το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών μύθων περί δημιουργίας πλάι στην επιστημονική θεωρία περί φυσικής επιλογής είναι αντισυνταγματική, καθότι προσκρούει στον διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους. Η γραμμή άμυνας των φανατικών βρέθηκε, όπως αναφέρει η Καθημερινή (01.03.2008), με την επινόηση του «νοήμονος σχεδιασμού» (intelligent design), μιας εντελώς διαφανούς μεταμφίεσης του δόγματος περί δημιουργίας.

Να όμως που, μετά τον Δαρβίνο, μπορεί να έρθει και η σειρά του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν. Αυτό υποστήριζε τον Αύγουστο του 2005 η αμερικανική εφημερίδα Onion. Στο σχετικό ρεπορτάζ από το Κάνσας, «ειδικοί ερευνητές» από το Ευαγγελικό Κέντρο Λογικής Βασισμένης στην Πίστη (ECFR) έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επιστημονική θεωρία της βαρύτητας, αντιπροτείνοντας τη θεωρία της «νοήμονος πτώσης» (intelligent falling).

«Τα αντικείμενα δεν πέφτουν επειδή υπόκεινται στη δράση κάποιας δύναμης βαρύτητας, αλλά επειδή μια ανώτερη διάνοια, ο Θεός, αν θέλετε, τα ωθεί προς τα κάτω», δήλωσε, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Κάνσας Σίτι, ο Γκάμπριελ Μπέρντετ, πτυχιούχος Εκπαίδευσης, Εφαρμοσμένης Αγίας Γραφής και Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Οραλ Ρόμπερτς. Ο δρ Μπέρντετ δεν αμφισβητεί ότι τα πράγματα πέφτουν ακολουθώντας την εξίσωση του Νεύτωνα F= m.g. Μας εφιστά, ωστόσο, την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό το F δεν είναι η «δύναμη βαρύτητας», όπως μέχρι τώρα αφελώς πιστεύαμε, αλλά η μαθηματική έκφραση της θείας βούλησης, κάτι το οποίο προδήλως ανοίγει νέα, ανεξάντλητα πεδία έρευνας.

Το ECFR, που εκπροσωπεί ο κ. Μπέρντετ, είναι εντελώς αντισυμβατικό ερευνητικό κέντρο. Ιδρύθηκε το 1987 και αυτοπροσδιορίζεται ως «το πρωτοποριακό, σε παγκόσμια κλίμακα, ίδρυμα» μιας νεαρής επιστήμης, της Ευαγγελικής Φυσικής». Οπως εξηγούν οι ειδικοί του ECFR σε ερευνητική εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο, επιστημονικό περιοδικό «Ο Κόσμος του Θεού για Εφήβους» (God’s World for Teens), «υπάρχουν πολλά φαινόμενα που δεν μπορούν να εξηγηθούν αποκλειστικά με βάση τις κλασικές θεωρίες της βαρύτητας». Για ποια φυσικά φαινόμενα γίνεται λόγος; Οι ερευνητές επικαλούνται για παράδειγμα «τις πτήσεις των αγγέλων, την ανάληψη του Χριστού στον ουρανό και των έκπτωση του Σατανά από τον Παράδεισο» - πασίγνωστα φυσικά φαινόμενα τα οποία όντως δεν μπόρεσε να εξηγήσει ούτε η κλασική θεωρία της βαρύτητας κατά Νεύτωνα, ούτε η γενική θεωρία της Σχετικότητας, του Αϊνστάιν.

Οι συμβατικοί επιστήμονες αντιτάσσουν ότι με τη θεωρία του Νεύτωνα καταφέραμε να πάμε στο φεγγάρι, ενώ η Σχετικότητα του Αϊνστάιν βρέθηκε να έχει ακρίβεια δεκάδων δεκαδικών ψηφίων σε όλες τις αστρονομικές παρατηρήσεις, ακόμη και από τις πιο μακρινές εσχατιές του γνωστού Σύμπαντος. Οι εναλλακτικοί επιστήμονες του ΕCFR δεν θέλουν να είναι δογματικοί: «Δεν ζητάμε να εξοστρακισθεί η συμβατική θεωρία από τη σχολική ύλη, μόνο να προσφέρονται και οι δύο πλευρές στους μαθητές, ώστε να κάνουν οι ίδιοι την επιλογή τους γνωρίζοντας όλες τις όψεις», δηλώνει ο ερευνητής Μπέρντετ, για να προσθέσει: «Θέλουμε μόνο την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τα παιδιά του Κάνσας». Ο,τι ακριβώς είχε πει και ο Μπους με αφορμή τη διαμάχη γύρω από τη δαρβινική θεωρία της εξέλιξης.

Από την πλευρά της, μια άλλη ερευνήτρια της «νοήμονος πτώσης», η δρ Ελεν Κάρσον, δεν μπορεί να καταλάβει τη στενοκεφαλιά των δογματικά συμβατικών φυσικών:

«Αυτό που οφείλουν να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη βαρύτητα, είναι ότι τα περίφημα “κύματα βαρύτητας” ή “βαρυτόνια” των θεωριών τους δεν είναι τίποτα άλλο από κοσμικοί όροι για να περιγράψουν τη θεμελιώδη αρχή: Ο Θεός μπορεί να κάνει ό,τι Αυτός θέλει»!

Βεβαίως, το Onion είναι μια σατιρική εφημερίδα και το εν λόγω ρεπορτάζ ήταν εντελώς φανταστικό. Ωστόσο, πάρα πολύς κόσμος, εντός και εκτός Αμερικής, δυσκολεύθηκε να καταλάβει ότι επρόκειτο για φάρσα. Η φάρσα της εφημερίδας εξελίχθηκε σε διαδικτυακό φαινόμενο, καθώς άλλοι την πήραν στα σοβαρά και υπέγραψαν εκκλήσεις για την ισότιμη διδασκαλία της «νοήμονος πτώσης» και άλλοι την αναπαρήγαγαν, διασκεδάζοντας με την ψυχή τους.

Δεν αποκλείεται, όμως, η ζωή να ξεπεράσει για άλλη μια φορά τη φαντασία. Στις εκλογές του 2004, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χάουαρντ Ντιν, είχε προβλέψει ότι το να κηρύξουν οι Ρεπουμπλικανοί πόλεμο και εναντίον της βαρύτητας είναι απλώς θέμα χρόνου. Ας αφήσουμε που το Πανεπιστήμιο Οραλ Ρόμπερτς, από όπου προερχόταν ο «δρ Μπέρντετ», είναι εντελώς πραγματικό, με επιδόσεις που μάλλον ξεπερνούν το εν λόγω φανταστικό «ρεπορτάζ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: